A Mobilis tematikus napján

2015.02.14 14:45

Vajon mennyi mindennel foglalkozik a sofőrök 90%-a vezetés  közben, mely jelentős mértékben csökkenti a reakcióidőt egy veszélyes szituációban?

Többek között erről is szó esik a MOBILIS Tematikus Napján.

 

A Vezetéstechnikai teszt kitöltésének értékelése itt olvasható:

 

TESZT - MEGOLDÁSA

 

1 - a

2 - a

3 - b

4 - a

5 - a - b - c - d -e - f - g

 

Értékelés

 

·         Ha helyest választ adott minden kérdésre:

 

A vészhelyzetek szakértője vagy, minden kérdésre helyesen válaszoltál!

Gratulálunk! Ahhoz a mindössze 21%-os szűk réteghez tartozol, aki azt is tudja, hogyan kell helyesen vészfékezni. Ha tisztában vagyunk a képességeinkkel és azzal, mit kell tenni vészhelyzetben, számos baleset elkerülhető. De a megfelelő biztosítással felkészülhetünk azokra az esetekre is, amelyeket nem lehet kivédeni.

 

·         Ha csak az 1-es kérdésre adott rossz választ, de a többi jó

 

Azért ne húzd meg a vészféket!

Bár a vészfékezés alapszabályával nem vagy tisztában, a többi kérdésre helyesen válaszoltál! Tehát ne feledd, ha vészfékezned kell, a kuplung lenyomása mellett rúgó mozdulattal lépj a fékre! De, hogy ne csak a tudásod, de autód védelme is teljes legyen, válaszd a Generali Casco biztosítását!

 

·         Ha csak a 2-es, csúszós kérdésre adott rossz választ, de a többi jó:

 

Kicsúszott alólad a talaj?

Ne ess kétségbe, ha csúszós helyzetbe kerültél! Csak vedd le a lábad a gázról, és helyes ellenkormányzással stabilizáld a járművet! De a Generali Casco biztosításával is könnyen a „helyes úton tarthatod” az autód.

 

·         Ha csak a 3-as kérdésre adott rossz választ, de a többi jó:

 

Csak semmi hirtelen mozdulat!

Őrizd meg a hidegvéred, és el a lábakkal a gázpedálról! Mivel a többi kérdésre helyesen válaszoltál, csak azt kell átismételned, mi a teendő nagy sebességnél, autópályán bekövetkező első defekt során: a kuplung lenyomása mellett a kormányt két kézzel fogva várd meg, míg az autó lelassul, majd húzódj a leállósávba, és ha rendelkezel Generali cascóval és Háztól házig kiegészítő biztosítással, számíthatsz a „felmentő seregre” is.

 

·         Ha csak az 4-es, kisodródós kérdésre adott rossz választ, de a többi jó:

 

Még nem állsz készen minden váratlan fordulatra

Szerencsére autód hátulja most csak elméletben sodródott ki, de hogy ez ne következhessen be, fogadd meg a Generali tanácsait: ha egy éles kanyarban hirtelen kisodródnál, a kormányt abba az irányba tekerd, amerre az autó hátulja kisodródott, és az is csak segítségedre lehet a bajban, ha rendelkezel teljes körű casco biztosítással.

 

·         Ha több (legalább 2) rossz választ adott, vagy minden kérdésre rossz választ adott:

 

Ezt még gyakorolnod kell!

Sajnos több rossz választ is adtál, így nem árt, ha ezzel a teljesítménnyel teljes körű cascót is kötsz! J

Vezetéstechnikai tippek a Generalitól:

·         Vészfékezés: a kuplung lenyomása mellett rúgó mozdulattal lépj a fékre!

·         Ha jeges úton megcsúszik az autód, azonnal vedd le a lábad a gázról, és helyes ellenkormányzással próbáld meg stabilizálni a járművet!

·         Ha nagy sebességnél defektet kapsz, a kuplung lenyomása mellett a kormányt két kézzel fogva várd meg, míg az autó lelassul, majd húzódj a  

          leállósávba.

·         Ha egy éles kanyarban hirtelen kisodródnál, a kormányt abba az irányba tekerd, amerre az autó hátulja kisodródott.

 

·         Minden válaszadónak jelenjen meg: (az 5-ös kérdés ne számítson bele az értékelésbe)

 

Mindig vezess körültekintően!

A baleseti statisztikák szerint a személyi sérüléses balesetek több mint 90 százalékát a járművezetők okozzák. Ennek hátterében persze állhat rutintalanság vagy agresszív vezetési stílus is, vezetéstechnikai szakemberek szerint azonban a legtöbb esetben puszta figyelmetlenségről van szó, amit többnyire az útközben folytatott egyéb tevékenységek váltanak ki.

 

Ne tartozz abba a 80%-os közép-kelet-európai átlagban, aki hagyja, hogy a zenehallgatás elvonja a figyelmét a vezetésről, vagy abba a több mint 22%-os magyar „közösségbe”, akik az evés-ivás miatt nem koncentrálnak eléggé a vezetésre.

 

Az autóvezetés nagy odafigyelést és koncentrációt igénylő feladat, ezt azonban egy bizonyos rutin megszerzése után hajlamosak vagyunk lebecsülni. Elegendő csak egy másodpercre oda nem figyelni, ez 50 km/óra sebességnél 14 vakon megtett métert jelent, ami egy kamionszerelvény, vagy akár három gyalogosátkelő hossza. Mindig vezess körültekintően!

 

További balesetmentes közlekedést kíván a Generali!