Téli közlekedés veszélyei

2016.01.07 21:56

A közúti közlekedésnek a téli hónapokban speciális veszélyei vannak. Ezek alapvetően a megváltozott időjárási-, látási-, és útviszonyokra vezethető vissza. A közúti balesetek, sérülések és tragédiák megelőzése érdekében valamennyi közúthasználói csoportnak igazodnia kell a téli viszonyokhoz, s a járművek felkészítését is időben kell elvégezni. A rossz idő közeledtével fokozottan érdemes odafigyelni a megváltozott időjárási körülményekből adódó esetleges közlekedési nehézségekre, baleset-forrásokra.

Gyalogosan közlekedve

 

Havas időben az ereszcsatornákról összefagyott hó,  jég eshet a járókelőkre, a járdák és egyéb közlekedők síkossá válhatnak.

A síkosság mellett a hó betakarhatja a járdaszegélyt és egyéb tereptárgyakat (gödrök, buckák), ami további veszélyforrásokat jelenthet (elbotlás, elesés, stb.).

Ajánlott az időjárásnak megfelelően megválasztott, lehetőleg réteges öltözék viselése. Huzamosabb időn keresztül a szabadban való tartózkodás esetén fontos mozgatni a végtagokat, ujjakat, ez élénkíti a vérkeringést, emeli a test hőmérsékletét.

 

Gépjárművezetőknek

 

A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében a következőket javasoljuk:

·         időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési

          stílus és sebesség,

·         téli gumik használata, hólánc, fagyálló folyadék,

·         víz, takarók hosszú útra,

·         feltöltött telefon, térkép, GPS, elemlámpa,

·         működőképes fényszórók (ködlámpa),

                                    ·         kényszermegállásnál a láthatóságról való megfelelő gondoskodás

                                              (láthatósági mellény, fényvisszaverő csík).

 

A balesetek elkerülése érdekében készítsük fel gépjárművünket a téli közlekedésre.

Azonban, ne csak a gépjárművünket lássuk el téli gumival, mi is viseljünk az évszaknak megfelelő lábbelit, ruházatot.

 

Összegezve

 

A közlekedés során különösen kell figyelni mind a gépjárművezetőknek, mind a gyalogosan közlekedőknek a havas, jeges, csúszós útviszonyokra.

A közúti közlekedés jellemző téli veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a hótorlaszok, elzárt útvonalak, a szűk látótávolság, valamint a kényszermegállások.

 

Ugyanakkor, nemcsak a közlekedés során kell arra figyelni, hogy ne legyen baleset. Azzal is számolni kell, hogy az munkahelyek területére belépve a még sáros, nedves, havas cipő/csizma megcsúszhat a már egyébként is nedves padlón, amely szintén baleset forrása lehet. Szakítsunk időt a cipő-, csizmatalpak tisztítására, a padlófelület folyamatos szárazon tartására.