Nyugdíj kisokos - 1. rész

2016.07.23 15:38

 

    A Generali Biztosító nemrég elkészült 1200 fős, reprezentatív kutatásából kiderült, hogy az aktív magyarországi felnőttek keresetük legnagyobb részét mindennapi kiadásokra költik.

A megkérdezettek 23 %-a rendszeresen képesek megtakarítani, de közülük is legtöbben legfeljebb havi 50 ezer forintot tudnak megspórolni.

Mindez azért is okoz komoly problémát, mert a hazai demográfiai számítások szerint 2050-re 4 aktív korúra már 6 eltartott jut, így ők vélhetően jóval alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak majd és így az öngondoskodás egyértelműen előtérbe kerül a következő években.

 

Bár a lakosság egyre fontosabbnak tartja az öngondoskodást és egyre inkább foglalkoztatja őket a nyugdíjkérdés is, konkrét lépéseket azonban nehezen tesznek.

Sokan úgy vélik, hogy kevés megtakarítást nem is érdemes befektetni, pedig ez nem így van! A rendszeres, alacsonyabb összegű megtakarítás, hosszú távon, egy jól megválasztott befektetési formában szépen gyarapszik, akár több millió forintot is elérhet.

 

A jelenlegi kutatás szerint a felnőtt magyarok kétharmada arra számít, hogy a várható nyugdíja sokkal kevesebb lesz, mint jelenlegi jövedelme:

  • legtöbben a jelenlegi fizetésük legfeljebb felével számolnak nyugdíjasként
  • 32 %-a szerint is csak a mostani fizetésük felét-háromnegyedét kapják majd kézhez

 

Anyagi helyzetükért legjobban a most harmincas, negyvenes korosztály tagjai aggódnak, valamint a diplomások, akiknek majdnem háromnegyede (73%) számít jelenlegi bevételeinél jelentősen kisebb összegre nyugdíjazása után.