Nyári autófeltörési veszélyek

2016.07.18 20:15

Csak tavaly több mint 5000 autót törtek fel!

Mi állíthatja meg őket?

     Már javában nyakunkon a nyaralószezon, amikor sokan kerekednek fel és ülnek volán mögé, hogy végre kipihenjék a hétköznapok fáradalmait. Ha viszont nem szeretnénk, hogy fejfájás legyen a vége, nemcsak ilyenkor kell ügyelnünk a kocsiban hagyott értékeinkre.

 

A Generali kiderítette, mire kell leginkább figyelni.

A leggyakoribb zsákmánynak azonban a pénz mellett az elmúlt években a hordozható elektronikai cikkek bizonyultak. Kelendőek voltak a laptopok, notebookok és táblagépek, illetve a zenelejátszó készülékek is. Az elmúlt 5 év egyik kiemelkedő rekordját a mobiltelefonok és PDA-k tartják.

 

Mi a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk?

A tolvajok a bevásárlóközpontok, stadionok parkolójában, nyáron pedig a strandokon tevékenykednek.

Legtöbbször betörik az ablakot, kitépik, letörik a zárat, vagy a jeladó blokkolásával akadályozzák meg az autó bezárását. Kifigyelik, ha nagy értéket teszünk a csomagtartóba, majd a jeladó blokkolása után az egyik bűnöző követ minket, míg társa kipakolja a kocsit.

Az egyik legnagyobb hiba, ha látható helyen hagyjuk az értékeinket.

 

A Generalihoz érkezett kárbejelentések nyomán előfordult már az is, hogy a strand parkolójából az ügyfelet a pénztáig követve, ott sorbanállás alatt kiemelték a táskájából a kulcsot, és kirabolták az autót, sőt olyan is előrfordult, hogy el is lopták az autót ugyanezzel a módszerrel.

 

Az egyik legfontosabb, hogy a forgalmit és a törzskönyvet ne hagyjuk az autóban, hiszen ha az egész autót elvinnék, ez nagyban megkönnyítené az eladását.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére is megtörtént a baj, az első és legfontosabb, hogy ne nyúljunk semmihez. Hívjuk a rendőrséget, és várjuk meg, amíg kiérkeznek.

Ezen kívül fontos, hogy a károkról készítsünk fotókat, hiszen a biztosítónak ezeket is el kell majd juttatnunk a rendőrségi jegyzőkönyv mellett.

 

Eső előtt köpönyeg: ne bízzuk magunkat a véletlenre!

Egy jól megválasztott casco nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk az autóban lévő értékeinket: például mobiltelefonok, laptopok, notebookok, táblagépek kárait lopás, rablás vagy akár baleseti sérülés esetén megtéríti a biztosító, amennyiben rendelkezünk smart poggyász kiegészítővel.