Generali CEE: kiváló üzleti eredmények

2015.05.04 21:49

A Generali régiós szinten is kiváló eredményekkel zárta a 2014-es üzleti évet. A magyar munkatársak erőfeszítéseinek is köszönhetően a Generali Csoport eredményei mind a tíz közép-kelet-európai országban, így Magyarországon is, kedvezően alakultak.

 

A Generali Csoport eredményei a tíz közép-kelet-európai országban sikeresen alakultak 2014-ben. 3 milliárd 371 millió eurós bruttó díjbevételével a régió a csoport teljes bevételének 5%-át adta, míg 399 millió eurós működési eredménye a teljes csoport 9%-ának felelt meg.

 

A csoport közép-kelet-európai társaságainál elsősorban a vagyon- és balesetbiztosítási szektor teljesítményében mutatkozott jelentős fejlődés. A bruttó díjbevétel 1,3%-kal nőtt, és ezzel elérte az 1 milliárd 884 millió eurót, elsősorban a gépjármű (+2,6%) – a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál 6,6%-os növekedést tapasztaltak – és a nem-gépjármű (+0,2%) termékeknek köszönhetően. Mindemellett a baleset- és egészségbiztosítási szektor is lényeges növekedést (+3,6%) ért el.

 

A régiós országok ismét kiválóan teljesítettek, hiszen az összesített kárhányaduk 88,7% volt, ami a teljes csoportot tekintve a legjobb eredménynek számít.

 

Az életbiztosítási szegmens 1 milliárd 487 millió eurós bruttó díjbevételével a közép-kelet-európai régió stabilan tartotta a tavalyi eredményeket, habár figyelembe véve a lengyelországi egyszeri hatásokat, némi (1,5%-os) csökkenés tapasztalható.

 

„Továbbra is igyekszünk kihasználni a régióban a vagyon- és balesetbiztosítási szektorban elfoglalt erős pozíciónk előnyeit, amely összhangban áll a teljes csoport stratégiájával, miszerint éppen ezt a területet erősítjük majd a jövőben” – mondta Luciano Cirina, a Generali CEE vezérigazgatója.

 

A Generali közép-kelet-európai sikerei 90%-ban öt piacnak köszönhetők, ezek Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, valamint Szerbia és Montenegró. Románia, Szlovénia, Bulgária és Horvátország a teljes bruttó díjbevétel mindössze 10%-át adják együtt.

 

A régióban a Generali Csoport számára a cseh piac a legfontosabb, ahol a bruttó díjbevétel meghaladta az 1 807 millió eurót (-3%). Itt 31,4%-os piaci részesedésével továbbra is a Generali a piacvezető biztosító.

 

Lengyelországban a bruttó díjbevétel 1,9%-kal növekedett, így elérte az 540 millió eurót, ami főként a gépjármű-biztosítási piacon elért erős teljesítményének köszönhető. A lengyel egység a Generali közép-kelet-európai biztosítási portfoliójának 16%-át teszi ki.

 

A csoport Magyarországon is folytatta korábbi sikeres növekedését, miután a bruttó díjbevételük elérte a 393 millió eurót, azaz 4,2%-kal emelkedett a korábbi időszakhoz képest. A csoport régiós üzleti tevékenységének 12%-a a magyar piacon zajlik.

 

A Generali Szlovákia eredményei stabilan 174 millió euró körül maradtak, míg Szerbia és Montenegró 18,3%-os növekedést követően 138 millió eurós díjbevételt ért el.

 

A közép-kelet-európai régióban a Generali közel 16 millió ügyfelet biztosít, akiket az ügyintézés során több mint 12 800 munkatársunk segít.