Élre ugrott a Generali

2016.03.04 20:16

Világgazdaság: 2016.03.04.

 

Díjbevétel Lassan, de tovább nő a magyar biztosítási piac
 

Nagyot nőttek egyes biztosítási ágazatok tavaly, a kgfb-díjbevétel csaknem 20 százalékkal bővült, és az idén tovább emelkedhet, ugyanez áll a cascóra és a betegségbiztosításokra.
 

Harmadik éve nő már folyamatosan a biztosítási piac, tavaly 2,5 százalékkal, 871,3 milliárd forintra nőtt a díjbevétele a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) friss adatai szerint. A piac élén megtörtént a már jó ideje érlelődő helycsere, az első helyet átvette az évek óta zsugorodó Allianztól a piacnál gyorsabb ütemben növekvő Generali. Csoportszinten – vagyis a Genertellel és az Európai Utazási Biztosítóval együtt – persze már több éve a Generali áll az élen, 2015-ben azonban a társaság 120 milliárd forintot meghaladó díjbevételével önállóan is átvette a vezetést. A nagyok közül a Groupama díjbevétele is csökkent tavaly, de a harmadik helyet még megőrizte a cég az Aegon előtt, az ötödik helyen pedig a nyugdíj-biztosítási piac legnagyobb játékosának számító NN (korábban ING) áll.

 

A nem életbiztosítások bővültek nagyobb mértékben, csaknem 8,3 százalékkal, így a díjbevételük megközelítette a 430 milliárd forintot. A növekedés motorját az autósbiztosítások gyújtották be. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díjbevétele csaknem 20 százalékkal nőtt, és meghaladta a 107 milliárd forintot. Egy átlagos kfgb díja tavaly meghaladta a 23 ezer forintot, egy évvel korábban még 20 ezer forint alatt volt az átlagdíj. Ez az emelés indokolt volt, hiszen 2014-ben 90 százalék körül volt a kgfb-s kárhányad, ez tavaly egészségesebb szintre, 80 százalék környékére esett vissza.

Az idén egyébként várhatóan még többet kaszálnak majd a biztosítók az autósokon. A jelenlegi átlagdíjak már 30 ezer forint fölött járnak, vagyis összesen 30 százalékot emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, és a verseny is lanyhulni látszik, miután kiesett a piacról az Astra, és egyelőre a Köbe sem köthet új szerződéseket. Az is az árverseny ellen hat, hogy az év végi kampány jóformán eltűnt, az új ügyfeleknek pedig az idéntől tilos a meglévőekhez képest kedvezőbb díjat kínálni. A cascopiac is nőtt tavaly, mintegy 8 százalékkal. A díjbevétel 69 milliárd forint körül volt, a szerződések száma 821 ezerre emelkedett. Ebben a szegmensben is további növekedés várható az idén, az első két hónap adatai alapján ugyanis várhatóan több új autót adnak el, mint tavaly.

 

Egyes réspiacokat megcélzó biztosítók is sikeres esztendőt zártak tavaly, és az idén várhatóan még jobb eredményeket érhetnek el. Az egészségbiztosítási piac ugyan a vártnál lassabban indult be, de a múlt évi díjbevétele már megközelítette a 14 milliárd forintot, 22 százalékkal nőtt egy év alatt. Csaknem 15 százalékkal emelkedett a különböző pénzügyi veszteségekre kötött biztosítások díjbevétele is, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a különféle műszaki cikkek mellé egyre gyakrabban adnak el kiegészítő garanciát. Ráadásul a kárhányad ezekben a szegmensekben kiváló, a betegségbiztosításoknál a 25, az egyéb pénzügyi veszteségeknél a 30 százalékot sem éri el.

Az életbiztosítási piac húzóterméke a nyugdíjbiztosítás volt, tavaly év végén már 117 ezer ilyen szerződés volt a piacon, 50 ezerrel több, mint 2014 végén. A díjbevétel ebben a szegmensben a két és félszeresére nőtt, meghaladta a 29 milliárd forintot. Az adókedvezményt is sokan igyekeztek kihasználni, erre utal, hogy az utolsó negyedévben az eseti és egyszeri díjak volumene meghaladta az 560 millió forintot.